Turvallisuusalan opettaja Jari Stolt Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymästä (Luksia) kokee, että väkivalta turvallisuusalan työntekijöitä kohtaan on yleistynyt ja yleistyy koko ajan.

Stolt on pitänyt vuosien ajan kirjaa siitä, paljonko hänen tietoonsa on tullut tapauksia.

– 1990-luvulla oli ehkä kerran vuodessa, 2000-luvulla oli noin pari vuodessa, mutta 2000-luvun puolenvälin jälkeen vauhti on yhtäkkiä räjähdysmäisesti kasvanut.

Stolt viittaa vakaviin pahoinpitelyihin, esimerkiksi Tikkurilan Prisman puukotukseen vuonna 2018, jossa vartijaa viillettiin kaulaan.

Stoltin mukaan pahoinpitelyjä on nykyisin paljon. Ihmiset kantavat teräaseita mukanaan. Järjestyksenvalvojia uhataan jopa ampuma-aseilla eri puolilla Suomea.

Stoltin mukaan turvallisuusalalla työskentelee noin 25 000 ammattilaista. Vain pieni osa heistä käyttää itse kohtuuttomasti voimaa työssään, hän sanoo.

– Opetamme nuorille paljon sitä, että oma provosoituminen saadaan poistettua. Mieluummin 15 minuutin puhe kuin viiden minuutin paini, minkä jälkeen selkä ja sormia on vääntynyt.

Alan suurimmat toimijat Securitas ja Avarn vastaavat noin 75 prosentista alan töistä. Loppu neljännes on pääosin pienten yritysten hoidossa.

Lue koko artikkeli yle.fi sivulta >>

Tutustu turvallisuusalan koulutukseen >>