Oppisopimus

Uusi ammatti oppisopimuskoulutuksella.

Oppisopimuskoulutus on työelämälähtöinen tapa opiskella ammatti. Oppisopimus on määräaikainen työsopimus, jossa työnantaja kouluttaa työntekijän.

Oppisopimuksella voi suorittaa minkä tahansa toisen asteen ammatillisen tutkinnon. Oppisopimiskoulutuksella kouluttaudut työtä tehden, saat palkkaa ja kerrytät työkokemusta.

Oppisopimus on tapa opiskella ammatti, vaihtaa alaa, jatkaa loppuun kesken jääneet opinnot, saada todistus omasta osaamisesta tai tapa hankkia lisäkoulutusta.

Oppisopimus sopii kaikille yli 15-vuotiaille tai sitä vanhemmille, jotka haluavat suorittaa ammatillisen koulutuksen, täydentää ammattitaitoaan tai haluavat todistuksen ammattitaidostaan.

Oppisopimuksella opiskelun aloittaminen on mahdollista ympäri vuoden.

Oppisopimus käytännössä

Perustutkinnon oppisopimuskoulutus kestää noin kaksi vuotta. Ammatti- ja erikoisammattitutkintojen oppisopimuskoulutukset kestävät noin 1 – 1,5 vuotta. Oppisopimus voi olla kestoltaan myös lyhyempi, esimerkiksi yksittäisen tutkinnon osan suorittamisessa.

Opintojen aluksi tehdään HOKS, henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma, joka määrittelee opintojen etenemisen. Siinä huomioidaan mm. aiemmin hankittu osaaminen.

Oppisopimus on opiskelijan ja työnantajan välinen määräaikainen työsopimus. Opiskelija saa palkkaa alan työehtosopimusten mukaisesti. Opiskelijan ohjauksesta työpaikalla vastaa työpaikkaohjaaja.

Oppisopimusaikana lomat kertyvät normaalisti eli sinulla on samat oikeudet kuin muillakin työpaikkasi työsuhteisilla työntekijöillä. Sinulle kuuluvat vakuutusturva ja työsuhteeseen kuuluvat edut. Sinulla on myös velvollisuuksia, kuten työturvallisuusohjeiden noudattaminen ja salassapitovelvollisuus.

Oppisopimuskoulutus vaatii itsenäistä otetta opiskeluun. Kun sinulla on vielä motivaatiota, oma-aloitteisuutta ja sinulla on alan työpaikka, olet valmis oppisopimuskoulutukseen.

Oppisopimuspaikkaa haetaan kuten työpaikkaa

Ennen kuin lähdet hakemaan oppisopimuspaikkaa, mieti tarkkaan, mikä ala sinua kiinnostaa. Tutustu eri aloihin ja tutkintoihin.

Mikäli sinulla on jo työpaikka, voit kysyä työnantajaltasi, voitko suorittaa tutkinnon oppisopimuksella työtä tehden. Oppisopimus ei välttämättä ole työnantajallesi tuttu, joten sinun kannattaa kertoa ainakin seuraavat asiat:

 • Oppisopimus on työnantajalle maksuton
 • Työntekijä jatkaa työssä normaalisti
 • Työnantajalle maksetaan koulutuskorvausta
 • Opiskelet 1-4 päivänä kuukaudessa oppilaitoksen oppimisympäristössä
 • Olet koulutuksen ansiosta entistä pätevämpi työtehtävässäsi

Jos työnantajasi kiinnostuu, ota yhteyttä Luksiaan ja kerro tilanteesi. Katsotaan yhdessä, ennen päätöksen tekoa, sopiiko tämä koulutusmuoto sinulle ja sinun työnantajallesi.

Yrittäjän oppisopimuskoulutus

Yrittäjän oppisopimuskoulutus perustuu yrittäjän ja Luksian väliseen sopimukseen. Suoritat koulutuksesta suurimman osan omassa yrityksessäsi töitä tehden. Osa koulutuksesta tapahtuu Luksiassa, verkossa tai etänä.

Oppisopimuskoulutuksena suoritettu tutkinto, tutkinnon osa tai muu ammatillinen koulutus tuo varmuutta ja monipuolistaa yritystoimintaasi.

Tyypillisiä tilanteita aloittaa oppisopimuskoulutus:

 • Juuri perustettu yritys
 • Muutos – tuo tarvetta kehittää tai monipuolistaa palveluita
 • Halu kehittää yrittäjyysosaamista
 • Sukupolvenvaihdos
 • Tuki yrityksen ostamiseen tai myymiseen
 • Tarve päivittää osaamista

Työnantajan kumppanina Luksia on aina käytettävissä osaamisen kehittämiseen.

Ota yhteyttä:

Yritys- ja Työelämäpalvelut
tyoelamapalvelut@luksia.fi

Mikä ala sopii minulle?

Mieti, missä olisit hyvä tai mikä ammatti sinua kiinnostaa. Kun olet löytänyt oman alan, etsi työpaikka.

Tiestikö, että kaikki työnantajat eivät välttämättä erikseen ilmoita vapaita työpaikkoja, joten ota rohkeasti yhteyttä sinua kiinnostaviin yrityksiin. Älä luovuta, vaikka et heti saa myöntävää vastausta tai pääse haastatteluun. Sitkeys kannattaa. Moni oppisopimusopiskelija jatkaa samassa työpaikassa tutkinnon suorittamisen jälkeen.

Kun saat työpaikan aloittaaksesi oppisopimuskoulutuksen, ota yhteyttä Luksiaan. Me autamme sinua tästä eteenpäin.

Rekrytoi tai kouluta henkilöstöä oppisopimuksella

Haetko työvoimaa ja osaavia työntekijöitä, joilla on päivitettyä osaamista? Onko henkilökunnallasi tarve lisäkoulutukseen? Oppisopimuksella teet entistä parempia osaajia nopeasti ja kustannustehokkaasti.

Oppisopimus on hyvä keino kouluttaa nykyisiä työntekijöitä tai rekrytoida uusia osaajia.

Tutustu työnantajaan ilman työsuhdetta koulutussopimuksella

Koulutussopimus on Luksian ja koulutussopimustyöpaikan välinen kirjallinen määräaikainen sopimus opiskelijan osaamisen hankkimisesta työpaikalla.

Oppisopimus tarkoittaa työsuhteessa tapahtuvaa opiskelua, jolloin opiskelija saa palkkaa. Koulutussopimuksella opiskelija opiskelee työpaikalla opiskelijana, ilman työsuhdetta. Koulutussopimus voi toimia väylänä oppisopimukseen.

Jos sinulla on kysyttävää Luksian koulutustarjonnasta, ota yhteyttä.

Me autamme

Haku- ja ohjauspalvelut
puh. 044 369 6675
hakupalvelut@luksia.fi

Uudelle opiskelijalle >>