Kouluttautuminen koskee ihan kaikkia, ei vain perusopetusta päättäviä nuoria. Kyseessä voi olla esimerkiksi nykyisen ammattiosaamisen päivittäminen, uuteen ammattiin kouluttautuminen tai puuttuva ammatillinen tutkinto.

Koulutusohjaajien tehtävänä on auttaa ja ohjata koulutuksen ulkopuolella olevia täysi-ikäisiä asiakkaita, jotka harkitsevat opintojen aloittamista.

Koulutusohjaajan ohjaustyö

Ohjaus on matalan kynnyksen maksutonta palvelua. Koulutusohjaaja ja asiakas pohtivat yhdessä asiakkaan opiskelumahdollisuuksia tai niiden esteitä.

Yhteisissä tapaamisissa keskustellaan asiakkaan sen hetkisestä tilanteesta, tulevaisuuden tavoitteista ja sopivan koulutusalan löytymisestä sekä tarvittaessa ohjataan opintoihin liittyvissä tukiasioissa.

Kokeilujakso asiakkaalle

Kun asiakkaalle löytyy kiinnostava koulutusala, hänelle voidaan sopia alalle kokeilujakso 2–5 päivän ajaksi. Kyseinen koulutusala määrittää jakson pituuden ja ajankohdan asiakkaan toiveita kuunnellen.

Jakson aikana asiakas pääsee osaksi opetusta, kokeilemaan konkreettisesti tekemistä turvallisuusasiat huomioiden ja käsitys alan sopivuudesta vahvistuu. Kokeilujakson aikana asiakas on vakuutettu oppilaitoksen puolelta ja hänelle tarjotaan opiskelijalounas.

Jakson päätyttyä sovitaan tapaaminen koulutusohjaajan kanssa ja keskustellaan asiakkaan kokemuksesta sekä jatkosuunnitelmista. Koulutusohjaajan tuella asiakas voi täyttää koulutushakemuksen ja saada ohjausta opintojen hakuvaiheeseen liittyvissä asioissa.

Opintojen alkaessa

Koulutusohjaaja toimii asiakkaan tukena opintojen alkuun saakka ja pyrkii erilaisin toimenpitein madaltamaan kynnystä opintoihin siirtymisessä. Opintojen edetessä tuki siirtyy koulutusohjaajalta koulutusalalle asiakkaan toiveiden mukaan.

Koulutusohjaajan tuki on tarkoitettu ihan kaikille, jotka kamppailevat koulutusasioiden kanssa

Haastattelimme Ronjaa, joka otti yhteyttä Luksian koulutusohjaajan. Hänen edellisistä opinnoistaan oli kulunut jo useampi vuosi. Hän tiesi, mitä alaa haluaa lähteä opiskelemaan mutta ei ollut varma siitä, että mistä hän saisi alan koulutuspaikan.

– Muistin joskus nuoruudesta, että Ohjaamo on auttanut mua kouluun haku asioissa. Päädyin googlettamaan, että vieläkö tämä Ohjaamo on toiminnassa. Otin yhteyttä silloiseen työntekijään, kertoen, että haluaisin vihdoin monen vuoden lasten kanssa kotona olon jälkeen opiskelemaan, kertoo Ronja.

– Mulle oli heti selvää, että mitä haluan opiskella mutta näin vanhana en tiennyt, mistä lähteä hakemaan opiskelupaikkaa. Ohjaamon työntekijä ehdotti, että otetaan yhteyttä Luksian koulutusohjaajaan, joka voisi mahdollisesti järjestää kokeilua hiusalalla, minne siis halusin opiskelemaan. Koulutusohjaajalta sain hyvät ohjeet siihen, että missä ja milloin henkilökohtainen kokeilu alkaa. Ja että aina voin soittaa, jos on kysyttävää.

Ronjalle järjestyi kolmen päivän kokeilu hiusalalla. Koulutusohjaaja esitteli tilat ennen kokeilun alkua. Turvallisuutta loi myös se, että koulutusohjaaja kyseli kokeilun aikana, miten pärjään ja miltä tuntuu. – Tiesin, että jos jännitys ottaa vallan tai tulee muita ongelmia, voin aina soittaa tai mennä tapaamaan häntä, Ronja lisää.

– Suosittelen koulutusohjaajan palveluita ainakin niille, jotka haluavat mennä kokeilemaan jotakin tiettyä alaa ja miksi ei niillekin, jotka eivät vielä tiedä, mitä haluavat opiskella. Koulutusohjaaja oli tosi rohkaiseva. Hän tuki myös, kun mietin, että pärjäänkö, olenko liian vanha, tai osaanko enää. Tuli heti semmoinen rohkaistunut olo, että kyllä mä pärjään, ja jos ongelmia tulee niin aina voi olla yhteydessä häneen. Koulutusohjaajan kanssa oli rentoa ja luontevaa jutella. Suosittelen kyllä tätä palvelua ihan jokaiselle, joka kamppailee koulutus asioiden kanssa, Ronja päättä lopuksi.

Luksian koulutusohjaajat

Koulutusohjaajaan saa yhteyden soittamalla, sähköpostitse tai varaamalla ajan ajanvarauskalenterin kautta.

Ajanvarauskalenteri >>

Lisätiedot:
Paula Sainio
koulutusohjaaja
puh. 044 335 6089
paula.sainio@luksia.fi

Aikuiskoulutus >>

Ronja sai apua Luksian koulutusohjaajalta.