Jos sinulla on yksilöllistetty oppimäärä äidinkielessä ja matematiikassa tai haet ulkomaisella todistuksella, sinun hakemuksesi käsitellään automaattisesti harkintaan perustuvassa valinnassa. Muussa tapauksessa olet mukana myös varsinaisessa valinnassa, jos sinulla on suomalaisen perusopetuksen päättötodistus.

Käsittelemme kaikki harkintaan perustuvassa haussa saapuneet hakemukset liitteineen.

Harkintaan perustuva valinta tehdään valintapistemääristä riippumatta -toimittamiesi liitteiden, oppimisvalmiuksia mittaavan kokeen, mahdollisen haastattelun ja kielitestin pohjalta. Näiden avulla pyritään arvioimaan edellytyksiäsi suoriutua opinnoista.

Harkintaan perustuvan valinnan liitteiksi toimitettuja asiakirjoja ja oppimisvalmiuskokeiden tuloksia hakeutumisprosessin aikana käsittelee moniammatillinen tiimi. Tiimiin kuuluvat kampusten opinto-ohjaajat, erityisopetuksesta vastaavat opettajat, sekä ohjauksen koordinaattorit.

Ohje harkintaan perustuvan valinnan hakijalle

 1. Varmista nykyisen koulusi opinto-ohjaajalta tai erityisopettajalta, onko sinulla peruste hakea harkintaan pe­rustuvassa valinnassa.

Perusteena voivat olla:

 • yksilöllistetty oppimäärä matematiikassa ja äidinkielessä
 • oppimisvaikeudet
 • sosiaaliset syyt
 • koulutodistusten puuttuminen tai todistusten vertailuvaikeudet
 • riittämätön tutkintokielen kielitaito

Hanki ajantasaiset todistukset, virallinen käännös ulkomaalaisesta todistuksesta ja/ tai lausunnot käyttämästäsi perusteesta, esim. lääkärintodistus, erityisopettajan tai muun asiantuntijan lau­sunto tai HOJKS/HOKS

Täytä hakemus opintopolku.fi -palvelussa. Merkitse yhteishaun hakulomakkeelle, jos haet harkintaan perustuvassa valinnassa ammatilliseen koulutukseen.

 1. Täytä harkintaan perustuvan valinnan liitelomake
 2. Toimita harkintaan perustuvan valinnan liitelomake sekä hakemuksesi muut liitteet 28.3.2024 klo 15:00 mennessä osoitteeseen: Luksia, haku- ja ohjauspalvelut, Toivonkatu 4, 08100 LOHJA tai
  käytä turvasähköpostia >>

Yhdet liitteet riittävät, vaikka olisit hakenut useampaan tutkintoon Luksiassa.

 1. Osallistu Oppimisvalmiuksia mittaavaan kokeeseen. Saat kutsun sinne sähköpostilla.
  Voit lukea Oppimisvalmiuskokeesta tästä >>
 2. Osallistu kielikokeeseen, jos sinulla on ulkomaalainen todistus. Saat kutsun sähköpostitse.
 3. Osallistu Harkinnanvaraisen haun haastatteluun, jos sinulla on peruskoulun päättötodistuksessa yksilöllistetty matematiikan ja äidinkielen arvosana (molemmat). Saat kutsun haastatteluun sähköpostitse.

Me autamme

Haku- ja ohjauspalvelut
puh. 044 369 6675
hakupalvelut@luksia.fi