Yhteistyötä yli rajojen
Yleisten tutkinnon osien ja ammatillisten koulutusalojen välinen yhteistyö tarjoaa opiskelijoille monipuolisempaa oppimista ja käytännönläheisiä kokemuksia.
Tämän yhteistyön osana Olli-opettaja vierailee eri koulutusaloilla tuoden mukanaan uusia näkökulmia ja tukien oppimista arjen työympäristöissä. Alla Olli-opettaja kertoo omista kokemuksistaan eri alojen arjesta.
Olli-opettajan vierailu koulutusalalla
Artikkelin teksti on koostettu Ollin kirjoituksista.
Ensimmäinen vierailu
Aloitin omalta osaltani YTO:n ja koulutusalojen välisen yhteistyön kehittämisen vierailemalla ravintola- ja catering-alalla sekä leipureiden luona.
Päivä oli todella mielenkiintoinen ja avartava. Oli hienoa nähdä, mitä Luksian pääosan esittäjät (opiskelijat) tekevät päänäyttämöillä (koulutusaloilla).
Sain myös uusia ideoita opetukseen ja siihen, miten voin kehittää jatkossa opiskelijoiden työkykyä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia heidän oman alan näkökulmasta.
Kiitos raca ja leiko
Toinen vierailu
Toinen virallinen koulutusalalla vierailuni toteutui pintakäsittelyalan työmailla. Oli todella hienoa nähdä opiskelijat ja heidän opettajansa aidossa työympäristössä.
Kuva on Kanneljärven opistosta, jossa opiskelijat ovat tehneet jo useita eri projekteja viimeisen puolen vuoden aikana.
Opiskelijat oppivat kokonaisvaltaista työmaalla toimimista ja vastuunottamista työn eri vaiheista, kun he pääsevät olemaan vuorovaikutuksessa suoraan asiakkaan kanssa oman opettajan ammattitaitoisessa ohjauksessa.
Kiitos Henry ja opiskelijat
Kolmas vierailu
Sain kunnian tutustua vauriokorjaamon arkeen, jossa opiskelijan osaamista ja työkykyä kehitetään järjestelmällisesti ja pitkäjänteisesti.
Vauriokorjaamolla opiskelijoilla oli työn alla auto, joka on ollut takaosasta täysin rutussa ja lunastuskunnossa. Niin vain opettaja Helenius ja opiskelijat ovat purkaneet autoa ja oikoneet auton autorobot-korinoikaisulaitteella. Auton oikaisu on millintarkkaa työtä, joten ajatuksen on pysyttävä mukana koko ajan.
Työssä myös nostellaan raskaita auton osia ja työkaluja, joten kestävyys- ja lihaskunnosta on tärkeää pitää huolta. Myös veden riittävästä juomisesta muistutetaan opiskelijoita, jotta pää ja keho jaksavat työskennellä koko päivän.
Kiitos Peter ja opiskelijat
Neljäs vierailu
Koulutusalavierailuni suuntautui Lohjan kampuksen autoalalle. Autohallissa päivä alkoi yhteisellä kokoontumisella, jossa päivän työt jaettiin opiskelijoille.
Henkilökunta on vahvasti läsnä opiskelijoiden tekemisessä ja ohjaamassa opiskelijoita oivaltamaan eri työvaiheiden tärkeitä yksityiskohtia. Välillä henkilökunta näyttää, miten jokin työvaihe kannattaa tehdä muistuttaen opiskelijoita, että usein saman asian voi tehdä useammallakin eri tavalla.
Autohallissa opiskelijat perehtyvät huolto- tai korjaustyön ohella auton huolto-ohjelmaan ja auton tietoihin tietokoneella. Autojen huoltaminen ja korjaaminen on jatkuvaa ongelmanratkaisua, jossa sekä pään että kropan pitää toimia.
Työkyvyllä ja hyvinvoinnilla on merkittävä rooli autoalan arjessa. Työasentoihin, työturvallisuuteen ja työssä jaksamiseen kiinnitetään paljon huomiota autoalalla.
Kiitos Tuomas, Marko, Mika, Jukka ja autoalan opiskelijat
Viides vierailu
Tällä erää viimeinen koulutusalavierailuni suuntautui talotekniikka-alalle, jossa ensimmäisen vuoden opiskelijoilla oli parhaillaan käynnissä näytöt ja muuta talotekniikka-alan harjoittelua.
Näytöissä opiskelijat mm. asensivat kattoon ilmastointi- ja vesiputkia. Olkapäät olivat kovalla rasituksella tässä työvaiheessa. Talotekniikka-alan työt edellyttävät usein työasentoja, joissa työkaluja ja materiaaleja joudutaan kannattelemaan hartialinjan yläpuolella tai töitä tehdään muuten tavalla, jossa hyvästä fyysisestä kunnosta on paljon hyötyä.
Ensimmäisen vuoden talotekniikan opiskelijat pääsevät opettajiensa kanssa säännöllisesti kehittämään lihaskuntoa, kehonhallintaa ja kestävyyskuntoa opintojensa ohessa.
Kiitos Jouni, Tuomas ja talotekniikan opiskelijat
Oppimista arjesta ja yhteistyöstä
Opintojen käytännönläheisyys, opiskelijoiden sitoutuneisuus sekä opettajien ohjauksen merkitys nousivat vahvasti esiin. Samalla Olli sai uusia ideoita YTO-opetukseen erityisesti työkyvyn ja hyvinvoinnin tukemisen näkökulmasta.
Vierailut vahvistivat ymmärrystä siitä, miten tärkeää on yhdistää teoria ja käytäntö opiskelijan oman alan kontekstissa.
Kanneljärven opisto, jossa pintakäsittelyalan opiskelijat ovat tehneet useita projekteja. Kuvassa vasemmalta Olli sekä kaksi pintakäsittelyalan opiskelijaa.