Luksia ja työllisyyspalvelut tiivistävät yhteistyötään

Vuoden 2025 alussa Suomessa toteutui merkittävä muutos työllisyyspalveluissa, kun työvoimapalvelujen järjestämisvastuu siirtyi valtiolta kunnille. Uudistuksen tavoitteena on tuoda palvelut lähemmäs asiakkaita, nopeuttaa työllistymistä ja vahvistaa yhteys koulutukseen sekä elinkeinoelämään.

Tässä uudessa toimintaympäristössä Luksia, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä ja Lohja-Karkkila työllisyyspalvelut ovat solmineet kumppanuussopimuksen, jonka tavoitteena on kehittää työllisyyden ja koulutuksen yhteistyötä entistä tiiviimmäksi.

Kaksi henkilöä tummissa vaatteissa tutkivat valkoisia asiakirjoja, jotka ovat pöydällä.

Timo Hakkarainen ja Erja Kononen.

Yhteistyösopimuksen allekirjoittivat kuntayhtymän johtaja Timo Hakkarainen ja työllisyysaluepäällikkö Erja Kononen. Sopimus on konkreettinen askel kohti arjen tasolla toimivaa kumppanuutta, jossa palvelut rakennetaan yhdessä paikallisesti ja käytännönläheisesti.

– Haluamme tehdä asioita niin, että ne näkyvät ennen kaikkea tekoina ja tuloksina, eivät vain rakenteina, korostettiin allekirjoitustilaisuudessa.

Yhteistyön ytimessä on tavoite varmistaa, että työnhakijat, opiskelijat ja työnantajat kohtaavat tehokkaammin. Tavoitteena on, että koulutus- ja ohjauspalvelut vastaavat aidosti alueen tarpeisiin. Kumppanuus mahdollistaa joustavamman reagoinnin muuttuvaan työelämään ja avaa mahdollisuuksia kokeilla uudenlaisia palvelumalleja paikallisesti.

– Kun tunnemme toisemme ja toimimme lähellä ihmistä, syntyy tuloksia. Tässä yhteistyössä ei istuta siiloissa, vaan rakennetaan yhdessä arjen ratkaisuja, tilaisuudessa todettiin.

Sopimus tukee kunnille siirtyneiden työllisyyspalveluiden kehitystä ja vastaa uudistuksen tavoitteeseen. Tämä konkretisoi uudistuksen keskeisen tavoitteen. Tavoite on, että palveluita pyritään tuottamaan jatkossa paikallisesti ja asiakaslähtöisesti.

Paikallista yhteistyötä puheissa ja teoissa

Tilaisuuden yhteydessä käytiin laaja-alainen keskustelu, jossa nousi esiin monia ajankohtaisia ja yhteisesti tunnistettuja teemoja, kuten

  • Työllisyyden kenttä on murroksessa. Organisaatiot etsivät uusia tapoja toimia kuntavetoisessa mallissa.
  • Paikallisen yhteistyön merkitys on korostunut. Kunnat, koulutuksen järjestäjät ja elinkeinoelämä haluavat toimia yhdessä, lähellä ihmistä.
  • Tietopohjainen päätöksenteko nähdään avainasemassa. Tarvitaan tarkempaa dataa ja parempia työkaluja oikea-aikaiseen palveluun.
  • Koulutuksen ja rekrytoinnin kehittäminen on yhteistyön ytimessä. Erityisesti alueen osaamistarpeisiin vastaaminen.
  • Oppilaitosyhteistyö kaipaa lisää konkretiaa. Toiveena on esimerkiksi yhteisiä ohjausresursseja tai matalan kynnyksen palvelupisteitä.

Kokonaisuutena tilaisuuden tunnelma oli toiveikas. Nyt on mahdollisuus rakentaa toimiva paikallinen malli, joka palvelee sekä työnhakijaa, työnantajaa että kuntaa.

Luksian koulutukset >

Kolme ihmistä, joiden välissä vihreä puu. Aurinkoinen keli.

Yhteinen puheenaihe löytyi myös ulkona. Kävi ilmi, että lähes jokaisella osallistujalla oli käynnissä oma tuijaprojekti kotipihassaan.