Perusopetuksen päättymisen jälkeen on velvollisuus hakeutua toisen asteen koulutukseen joko kevään yhteishaussa tai muulla tavoin. Joskus edessä saattaa olla tilanne, ettei koulun penkillä istuminen kerta kaikkiaan maistu. Omien mieltymysten ja harrastusten kautta nuorella voi kuitenkin olla vahva näkemys siitä, mitä hän haluaa tulevaisuudessa ammatikseen tehdä.

Oppisopimuskoulutus on työelämälähtöinen tapa opiskella ammatti

15-vuotias ja sitä vanhempi voi opiskella oppisopimuksella. Oppisopimuksella voi suorittaa minkä tahansa toisen asteen ammatillisen tutkinnon.

Jos oppisopimusta suunnitteleva nuori on motivoitunut, hänellä on oma-aloitteisuutta sekä itsenäistä otetta opiskeluun, hän saattaa olla valmis oppisopimuskoulutukseen.

Oppisopimus on määräaikainen työsopimus

Sopimuksella kouluttaudutaan työtä tehden, saadaan palkkaa ja kerrytetään työkokemusta. Työnantaja siis kouluttaa työntekijän. Sopimus on työnantajalle maksuton ja siitä maksetaan koulutuskorvausta. Työpaikalla ohjauksesta vastaa nimetty työpaikkaohjaaja.

Oppisopimuspaikkaa haetaan kuten työpaikkaa

Oppisopimus ei välttämättä ole työnantajalle tuttu sopimus, joten kannattaa selvittää työnantajalle sopimuksen ydinkohdat. Kaikki työnantajat eivät välttämättä erikseen ilmoita vapaita työpaikkoja, joten kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä alan työnantajiin.

Välivuosi lukion jälkeen

Ammatillisia osatutkintoja voi suorittaa myös oppisopimuksella. Tyypillisiä välivuosityöpaikkoja ovat kaupat, kahvilat ja hoiva-alan työpaikat.

Oppisopimuskoulutus edellyttää työpaikkaa alalta, sillä oppisopimus tarkoittaa työsuhteessa tapahtuvaa opiskelua. Ammatillisista opinnoista saattaa olla hyötyä jatko-opiskelupaikan saamiseen.

Jos työnantaja kiinnostuu oppisopimuskoulutuksesta, kannattaa ottaa yhteys meihin. Me toimimme Länsi-Uudellamaalla kaikkien tutkintojen yhteistyökumppanina ja mahdollistajana. Kaikkiaan ammatillisia tutkintoja on noin 150.

Me autamme

Haku- ja ohjauspalvelut
puh. 044 369 6675
hakupalvelut@luksia.fi

Uudelle opiskelijalle >>