Talotekniikan perustutkinto

Henkilö työskentelee putkiasentajan työssä.

Oletko kiinnostunut kiinteistöhuollosta? Vai haluatko putkiasentajaksi, ilmanvaihtoasentajaksi tai LVI-asentajaksi? Jos näin on, sinun kannattaa opiskella talotekniikan perustutkinto.

Talotekniikan perustutkinnon voit suorittaa sekä Lohjan että Nummelan kampuksilla. Molemmat kampukset kouluttavat putkiasentajia.

Putkiasenneuksen osaamisala

  • Tutkinnon suorittanut putkiasentaja osaa käyttää alan perustyökaluja, oikeita työmenetelmiä ja valita käytettävät kannakkeet yms. materiaalit kohteen mukaan sekä tekee normaalit putkistoasennukset. Hän osaa toimia laatutietoisesti, oma-aloitteisesti sekä asiakaspalvelu- ja yhteistyöhenkisesti.

Valmistuttuasi putkiasentajaksi osaat asentaa esimerkiksi vesijohtoja, varaajia, pesualtaita, wc-istuimia, vesihanoja ja viemäriputkistoja sekä lämpöjohtoja, lämmöntuottolaitteistoja, ilmastointilaitteita, taloteknisiä eristyksiä, kylmälaitoksien putkistoja ja laitteita sekä rakennuksen katto- ja julkisivupellityksiä.

Talotekniikan perustutkinnon suorittaneelle tyypillisimpiä työtehtäviä ovat lämmitys-, vesi- ja viemärilaitteistojen asentaminen uudis- ja korjausrakentamiskohteisiin aina omakotitaloista toimisto- ja teollisuusrakennuksiin LVI-urakoita tekevän yrityksen palveluksessa.

Putkiasentaja osaa myös opastaa LVI-järjestelmän käytössä. Töitä on tarjolla myös kiinteistöjen huollossa, rakennustuoteteollisuudessa (esimerkiksi elementtiteollisuudessa) sekä kuntien vesi-, viemäri- ja energialaitosten palveluksessa. Putkiasentajan työtehtävät ovat itsenäisiä ja vaativat vastuun ottamista ja omatoimisuutta. Putkiasentajat voivat toimia myös LVI-alan huolto- ja asiakaspalvelutehtävissä. Työ omassa yrityksessä on myös mahdollista.

Talotekniikan perustutkinnon arvioitu kesto on noin 2-3 vuotta. Talotekniikan koulutuksen laajuus on 180 osaamispistettä. Koulutus on käytännönläheistä ja asioita opitaan pitkälti työsaleissa ja työmaalla työskentelemällä.

Talotekniikan perustutkinto antaa yleisen kelpoisuuden korkeakouluopintoihin. Talotekniikasta valmistuneet hakevat yleisimmin LVI-insinööriksi tai rakennusalan työnjohtoon LVI-tekniikkaan.

Luksia on mukana Oamk Highway yhteistyöhankkeessa, jossa toisen asteen opiskelijalle luvataan opiskelupaikka informaatioteknologiasta, tekniikasta tai luonnonvara -alalta, jos hän suorittaa opiskeluaikanaan Oamkin määrittelemät 15 opintopistettä sekä toisen asteen koulutuksen.

Oamk Higwaysta voit hakeutua esimerkiksi seuraaviin koulutuksiin:

  • Insinööri (AMK), Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka
  • Insinööri (AMK), Talotekniikka
  • Rakennusmestari (AMK), Rakennusalan työnjohto

Luksiassa voit myös suorittaa talonrakennusalan- tai talotekniikan ammattitutkinnon. Koulutukset ovat tarkoitettu perustutkinnon jatkokoulutukseksi, alasta kiinnostuneille tai alan vaihtoa suunnitteleville aikuisille, joilla on rakennusalan työkokemusta ja alan työpaikka.

Mikäli olet toiminut rakennusalan tehtävissä ja sinulla on tutkinnon edellyttämä osaaminen alalta, sinulla on mahdollisuus suorittaa tutkinto näytöillä ilman lähiopetusta. Muista kuitenkin, että jos olet oppivelvollisuuden piirissä oleva nuori, sinun pitää osallistua päivämuotoiseen lähiopetukseen.

Voit myös opiskella talotekniikan perustutkinnon oppisopimuksella. Oppisopimus edellyttää alan työpaikkaa.

Jos opiskelet päätoimisesti talotekniikan tutkintoa, voit hakea Kelan opintoetuuksia. Niistä saat lisätietoa Kelan sivuilta. Jos saat työttömyysetuutta, voit selvittää TE-toimistostasi, voitko opiskella talotekniikkaa työvoimakoulutuksena.

Ellei haku talotekniikan perustutkintoon ole juuri nyt käynnissä, ota yhteyttä. Luksian koulutuksiin voit hakea heti, sillä suurimpaan osaan koulutuksia on jatkuva haku. Jatkuva haku tarkoittaa sitä, että voit hakea tutkintokoulutukseen joustavasti ympäri vuoden.

Luksia pidättää oikeuden koulutuksen tietojen muuttamiseen. Katso koulutuksen tarkat tiedot kohdasta ePerusteet.

Me autamme

Haku- ja ohjauspalvelut
puh. 044 369 6675
hakupalvelut@luksia.fi

Opiskelijaksi Luksiaan >>
Talotekniikan ammattitutkinto >>