Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto

Henkilö keltaisessa huomioasussa tutkii tietokonetta.

Oletko kiinnostunut sähköstä ja sähkötekniikasta? Pidätkö ongelmien ratkaisusta ja käsillä tekemisestä? Sinun kannattaa opiskella sähkö- ja automaatioalan perustutkinto. Sähkö- ja automaatioalan tutkinnon suoritettuasi sinusta tulee sähköasentaja.

Sähköasentajan koulutuksen saanut on sähkö- ja automaatioalan ammattilainen. Sähköasentajana osaat tehdä kiinteistöjen sähkö- ja automaatioasennukset. Saat perustiedot ja taidot sähkö- ja automaatiotekniikan alalla työskentelyyn.

Kun olet suorittanut sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon, voit työllistyä monipuolisesti eri aloille, kuten sähköasennustehtäviin, automaatiotekniikan tehtäviin, kunnossapitoon ja teollisuuden eri osa-alueille. Osaat tehdä teollisuuden automaatiojärjestelmien sekä sähkökoneiden ja -laitteiden asennukseen, käyttöön, kunnossapitoon ja huoltoon liittyviä tehtäviä sähköasennusalan standardien ja säädösten mukaan.

Sähköasentajana keskeisiä osaamisalueitasi ovat erilaisten säätö- ja valvomojärjestelmien tuntemus, robotiikka sekä niiden asennus- ja kunnossapitotöihin liittyvien tehtävien hallinta. Alan työtehtävät ovat hyvin monipuolisia, vaativia ja jatkuvasti kehittyviä.

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä.  Sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon nimikkeitä voivat olla:

  • sähköasentaja
    • sähköasentajan työhön kuuluu sähköasennukset, sähköjärjestelmien vianmääritykset ja korjaukset, huoltotyöt, kaapelointi, sähköpiirustusten lukeminen ja työturvallisuuden noudattaminen
  • automaatioasentaja
    • suunnittelee järjestelmiä, asentaa automaatiolaitteita, ohjaavat automaatiojärjestelmiä, etsivät ja korjaavat järjestelmissä ilmeneviä vikoja, suorittavat huoltotoimenpiteitä, pitävät tekemästään tarkkaa dokumentointia ja noudattavat sähkö- ja turvallisuusstandardeja.

Sähkö- ja automaatioasentajalta odotetaan vahvaa teknistä osaamista, ongelmanratkaisukykyä ja kykyä ymmärtää erilaisia järjestelmiä ja niiden komponentteja.

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon suorittaminen kestää noin 2-3 vuotta. Sähköasentajan sekä automaatioasentajan tutkinto suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisesti.

Suurimpaan osaan koulutuksia on jatkuva haku. Jatkuva haku tarkoittaa sitä, että voit hakea tutkintokoulutukseen joustavasti ympäri vuoden.

Opiskele sähköasentajaksi oppisopimuksella

Sähköasentajan ammattiin voit opiskella myös oppisopimuksena. Oppisopimus edellyttää sähkö- ja automaatioalan työpaikkaa. Sähköalan iltaopiskelu on myös mahdollista. Ellei haku ole juuri nyt auki, voit tiedustella seuraavan iltaopinnon aloitusajankohtaa ja ilmoittaa samalla halukkuutesi sähköalan iltakoulutukseen.

Sähkö- ja automaationalan tutkinto tarjoaa hyvän pohjan jatko-opinnoillesi esimerkiksi ammattikorkeakouluun.

Jos opiskelet sähkö- ja automaatioalaa päätoimisesti, sinun kannattaa tutustua Kelan sivuilta, millaisiin opintoetuuksiin sinulla on mahdollisuus. Työttömyysetuutta saava voi selvittää omasta TE-toimistosta, voiko sähkö- tai automaatioasentajaksi opiskella työvoimakoulutuksena.

Luksia pidättää oikeuden koulutuksen tietojen muuttamiseen. Katso koulutuksen tarkat tiedot kohdasta ePerusteet.

Me autamme

Haku- ja ohjauspalvelut
puh. 044 369 6675
hakupalvelut@luksia.fi

Opiskelijaksi Luksiaan >>