Liiketoiminnan perustutkinto

Kaksi henkilöä istuu tyhjässä kahviossa keskenään kahvikupit kädessä.

Oletko asiakaspalveluhenkinen monitaitaja? Oletko hyvä verkostoitumaan ja haaveilet urasta liiketalouden alalla? Merkonomin koulutus sopii liiketalouden eri tehtävissä jo toimiville tai tehtäviin haluaville. Liiketoiminnan perustutkinto antaa monipuolista ammatillista osaamista elinkeinoelämän eri aloille.

Liiketoiminnan perustutkinnosta valmistuu siis merkonomeja. Merkonomin työpaikkoja ovat muun muassa kaupat, tilitoimistot, vakuutusyhtiöt, pankit tai vastaavat eri alojen yritykset. Työnimikkeitä voivat olla myyjä, myyntineuvottelija, toimistoassistentti, kirjanpitäjä, tuote-esittelijä tai palveluneuvoja.

Liiketoiminnan perustutkinto antaa sinulle vankkaa perustietoa liiketoiminnan periaatteista, käytännöistä ja hallinnosta. Liiketoiminnan tutkinnossa on kaksi pakollista tutkinnon osaa:

 • asiakaspalvelu
 • liiketoimintaympäristössä toiminen

Pakollisten tutkinnon osien lisäksi voit omien valintojesi pohjalta hankkia osaamista esimerkiksi seuraavilta osa-alueilta:

 • asiakaspalvelu, myynti ja palvelumuotoilu
 • kirjanpito, palkanlaskenta, laskutus ja reskontran hoitaminen
 • kirjastopalveluissa toimiminen
 • projektissa toimiminen ja tapahtumatuotanto
 • markkinointiviestintä ja sisällöntuotanto
 • henkilöstön tukipalvelut ja logistiikkapalvelut
 • finanssipalvelut ja asiakkuuksien hoitaminen
 • yritystoiminnan suunnittelu ja yrityksessä toimiminen

Kun olet suorittanut liiketoiminnan perustutkinnon, osaat työskennellä tavoitteellisesti ja tuloksellisesti sekä ymmärrät kannattavan toiminnan merkityksen liiketoiminnassa. Edistät toiminnallasi myönteistä asiakaskokemusta ja palvelet asiakkaita. Osaat viestiä monikanavaisesti ja hyödyntää digitaalista toimintaympäristöä ja sen palveluita omassa työssäsi.

Liiketoiminnan tutkinto avaa ovia erilaisiin työmahdollisuuksiin, kuten markkinointi-, henkilöstö- ja rahoitustehtäviin erilaisissa organisaatioissa. Saat taitoja, joita tarvitaan yrittäjyyden harjoittamiseen ja oman yrityksen perustamiseen.

Liiketoiminnan tutkinnon suorittaminen kestää noin 2-3 vuotta. Tutkinto suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisesti. Liiketalouden tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Sisältö rakentuu valitun osaamisalan perusteella:

 • asiakaspalvelu- ja myyntiosaaminen
 • taloushallinto-osaaminen
 • yrittäjyysosaaminen

Tiesitkö, että Luksiassa voit suorittaa myös kaksoistutkinnon. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että opiskelet merkonomiksi ja luet samanaikaisesti lukion oppiaineita. Jos olet kiinnostunut kaksoistutkinnon suorittamisesta, kerro siitä meille. Me autamme sinua.

Liiketoiminnan perustutkinto on hyvä pohja jatko-opinnoillesi esimerkiksi ammattikorkeakouluun.

Tutkinto on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksena. Oppisopimus edellyttää työpaikkaa alalta. Jos olet kiinnostunut suorittamaan tutkinnon verkko-opintoina, sekin on mahdollista.

Mikäli olet toiminut liiketalouden alan tehtävissä pitkään ja sinulla on tutkinnon edellyttämä osaaminen, voit suorittaa tutkinnon näytöillä ilman lähiopetusta. Muista kuitenkin, että jos olet oppivelvollisuuden piirissä oleva nuori, sinun pitää osallistua päivämuotoiseen lähiopetukseen.

Jos opiskelet päätoimisesti liiketoiminnan perustutkintoa, voit hakea Kelan opintoetuuksia. Niistä löydät enemmän tietoa Kelan sivuilta. Jos saat työttömyysetuutta, voit selvittää TE-toimistosta, voiko liiketaloutta opiskella työvoimakoulutuksena.

Ellei haku ole juuri nyt käynnissä, ota yhteyttä. Luksian koulutuksiin voit hakea heti, sillä suurimpaan osaan koulutuksia on jatkuva haku. Jatkuva haku tarkoittaa sitä, että voit hakea tutkintokoulutukseen joustavasti ympäri vuoden.

Jos olet jo suorittanut liiketalouden perustutkinnon, sinun kannattaa tutustua seuraaviin tutkintoihin:

 • liiketoiminnan ammattitutkinto
 • liiketoiminnan erikoisammattitutkinto

Luksia pidättää oikeuden koulutuksen tietojen muuttamiseen. Katso koulutuksen tarkat tiedot kohdasta ePerusteet.

Me autamme

Haku- ja ohjauspalvelut
puh. 044 369 6675
hakupalvelut@luksia.fi

Opiskelijaksi Luksiaan >>
Liiketoiminnan ammattitutkinto >>
Liiketoiminnan erikoisammattitutkinto >>