Elintarvikealan perustutkinto

Henkilö leipoo värillisiä tuulihattuja leipomossa.

Rakastatko leipomista ja innostut hyvistä mauista? Huomaatko ihailevasi kondiittorien jakamia elämyskuvia leivonnaisista ja kuppikakuista? Tunnetko intohimoa leipomoalaa kohtaan?  Löytyykö sinulta luovuutta ja kädentaitoja?

Jos vastasit kyllä, opiskele itsellesi elintarvikealan perustutkinto. Luksiassa voit valita leipomoalan osaamisalan, josta valmistut leipuri-kondiittoriksi. Ammattinimikkeitä ovat mm. leipuri-kondiittori, kondiittori ja leipuri.

Elintarvikealan perustutkinnon tavoitteena on kehittää opiskelijan ammatillista osaamista ja antaa hänelle valmiuksia toimia leipuri-kondiittorin työtehtävissä. Tutkinto valmistaa opiskelijoita työskentelemään erilaisissa elintarvikealan tehtävissä, kuten elintarviketeollisuudessa, ravintoloissa, pitopalveluyrityksissä, paistopisteissä sekä elintarvikkeiden jakeluyrityksissä.

Leipuri-kondiittori valmistaa ruoka- ja kahvileipiä, leipomoeineksiä ja konditoriatuotteita sekä käsityövaltaisessa että automatisoidussa tuotannossa.

Hän osaa valmistaa erilaisia makeita leivonnaisia, täytekakkuja, kääretorttuja ja pikkuleipiä sekä osaa toimia erilaisissa leipomo-konditoria-alan työympäristöissä turvallisesti ja hygieenisesti. Hän oppii elintarvikkeiden säilyttämisen, hygienian ja laadunvalvonnan perusteet. Hän saa vahvan osaamisen erilaisten leipomo- ja konditoriatuotteiden valmistukseen erityisruokavaliot huomioiden.

Leipuri- kondiittorin työ on lähes kokonaan käsityötä. Häneltä edellytetään kädentaitoja, tarkkuutta, hyvää muoto- ja väritajua sekä sommittelu- ja koristelutaitoa. Lisäksi leipurin työ edellyttää siisteyttä, täsmällisyyttä ja ahkeruutta.

Elintarvikealan perustutkinnon opiskelu on hyvin käytännönläheistä. Osa opeista opitaan oikeissa töissä. Luksialla on oma, iso leipomo-konditoria, jossa harjoitellaan kädentaitoja ja ammatin laajaa osaamista sekä Campus Cafe, jossa opiskelijat pääsevät tutustumaan kahvilan työtehtäviin Lohjan kampuksella sijaitsevassa oppimisympäristössä. Myymäläkahviossa kehität asiakaspalvelutaitojasi ja teet näyttäviä esillepanoja myytävistä elintarvikkeista.

Kestävä kehitys on osa opintoja. Tämä tarkoittaa sitä, että ympäristö, ihminen ja talous otetaan tasavertaisesti huomioon opetuksessa.

Elintarvikealan perustutkinnon opintojen kesto on noin 2-3 vuotta. Koulutus suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisesti (HOKS) ja sen sisältö rakentuu valitun osaamisalan perusteella. Koulutuksesta on hyvä mahdollisuus työllistyä alalle, vaikka jo opintojen aikana.

Tämä perustutkinto on hyvä vaihtoehto, kun haluat uran elintarvikealalla. Elintarvikealalla tarvitaan monenlaisia ja monipuolisia osaajia. Ole sinä yksi heistä ja opiskele itsellesi leipuri-kondiittorin tutkinto.

Opintojen jälkeen voit hakea ammattikorkeakouluun tai yliopistoon jatko-opintoihin.

Elintarvikealan perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. Oppisopimus edellyttää työpaikkaa leipomo/konditoria-alalta.

Päätoimisesti elintarvikealaa opiskeleva voi hakea Kelan opintoetuuksia. Työttömyysetuutta saava voi selvittää TE-toimistosta, voiko leipuri-kondiittorin tutkintoa opiskella myös työvoimakoulutuksena.

Vaikka haku leipuri-kondiittorin tutkintoon ei juuri nyt olisikaan auki, ota yhteyttä. Luksian koulutuksiin voit hakea jo tänään, sillä suurimpaan osaan koulutuksia on jatkuva haku.

Luksia pidättää oikeuden koulutuksen tietojen muuttamiseen. Katso koulutuksen tarkat tiedot kohdasta ePerusteet.

Me autamme

Haku- ja ohjauspalvelut
puh. 044 369 6675
hakupalvelut@luksia.fi

Opiskelijaksi Luksiaan >>