Kansainvälisyys Luksiassa
Luksian kansainvälinen toiminta perustuu johtoryhmän 1.4.2020 hyväksymään kansainvälistymisohjelmaan (2020-25).
Voit ladata koko kv-ohjelman tästä (pdf).
Mitä kansainvälisyys ammatillisessa koulutuksessa on?
Kansainvälisyys ammatillisessa koulutuksessa on joko Suomessa tai ulkomailla tapahtuvaa, oppimiseen liittyvää vuorovaikutteista toimintaa, jossa on otettava huomioon erilaiset kulttuuritaustat ja tavat ajatella tai toimia.
Kansainvälistymisellä tarkoitetaan prosessia, jonka tavoitteena on lisätä kansainvälisyyden eri muotoja koulutuksessa ja kehittää osaamista sekä toimintaa organisaatiotasolla.
Mitä kansainvälinen osaaminen on?
Kansainvälisyys näkyy kaikissa ammatillisissa tutkinnoissa: kielitaito ja kyky toimia eri kulttuureista tulevien kollegoiden ja asiakkaiden kanssa ovat keskeisiä osaamisalueita. Perustutkinnoissa kansainvälinen osaaminen näkyy erityisesti viestintä –ja vuorovaikutusosaamisessa, yhteiskunta- ja työelämäosaamisessa, sekä tutkinnosta riippuen myös ammatillisissa tutkinnon osissa.
Kansainvälistä osaamista voi kartuttaa erilaisissa ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöissä: oppilaitoksen työsalissa tai luokassa, työpaikoilla tai verkkoympäristöissä, niin Suomessa kuin ulkomaillakin.
Visio: Luksian opiskelijat - avarakatseisia tulevaisuuden tekijöitä
Tavoitteena on, että kaikki Luksian opiskelijat kartuttavat opiskelunsa aikana kansainvälistä osaamista, jota tarvitaan niin työpaikoilla kuin muussakin elämässä, kuten:
- vastuullisuutta
- innostusta uuden oppimiseen
- kykyä tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa
- joustavuutta
- empatiaa
- ongelmanratkaisukykyä
- stressinhallintakykyä
- kielitaitoa
Painopisteet 2020-2025
1. Kotikansainvälisyys
- Kansainväliset teemat ja vieraat opetuksessa
- Virtuaalinen kv-yhteistyö
- Valinnaiset kansainvälisyyttä tukevat opinnot
Vain pieni vähemmistö ammatillisista opiskelijoista lähtee opintojensa aikana vaihtoon. Kansainvälistä osaamista voi kuitenkin kartuttaa muutenkin kuin lähtemällä ulkomaille. Erilaiset kotikansainvälistymisen tavat vaativat suunnittelua, mutta tavoittavat enemmän opiskelijoita ja ovat siten vaikuttavampia ja ilmastovastuullisempia. Lähes 2/3 Luksian opiskelijasta piti kyselyssä tärkeänä mahdollisuutta vastaanottaa ulkomaalaisia opiskelijoita oppilaitokseen ja tutustua heihin.
Kotikansainvälisyyttä tulee tehdä näkyväksi tutkintojen toteutussuunnitelmissa, opintotarjottimilla ja sitä kautta arjen opetuksessa. Kansainvälisen osaamisen valinnainen tutkinnon osa otetaan käyttöön.
Useat kansalaisjärjestöt tarjoavat kouluvierailijoita monikulttuurisuuteen, kestävään kehitykseen ja ilmastonmuutokseen liittyvistä globaaleista teemoista. Yhteistyötä yli rajojen voi tehdä liikkuvuuksien lisäksi myös verkon välityksellä.
2. Laadukas opiskelijaliikkuvuus
- Selkeä prosessi hakemisesta arviointiin
- Turvalliset ja laadukkaat vaihtokohteet
- Saapuvien vaihto-opiskelijoiden ohjaus
Jokaisella Luksian opiskelijalla on mahdollisuus syventää kansainvälistä osaamistaan suorittamalla opintoja ulkomailla. Haluamme tehdä vaihtoon liittyvästä prosessista mahdollisimman selkeän ja asiakasystävällisen, lähtien tiedotuksesta ja hakeutumisesta valmennukseen ja arviointiin.
Henkilöstön kansainvälisten jaksojen tärkeimpiä tuloksia on työelämäyhteistyön kehittäminen ja opiskelijoiden laadukkaiden vaihtopaikkojen varmistaminen.
3. Vastuullinen kansainvälisyys
- Yhdenvertaisuus
- Ilmastoystävällisyys
- Lähialueyhteistyö
Oppilaitoksen kansainvälisen toiminnan tulee itsessään olla yhdenvertaista: kaikille tulee tarjota tasavertaiset mahdollisuudet osallistua.
Laadukkaan kansainvälisen toiminnan täytyy olla myös ekologisesti kestävää.
Lentomatkustaminen tuottaa kuitenkin ilmastolle haitallisia päästöjä. Onkin tärkeää punnita tarkkaan, milloin lentäminen on perusteltua, ja milloin yhteistyötä voidaan tehdä esimerkiksi verkon välityksellä. Opiskelijan vaihtojaksolla saaman oppimisen syvyyttä on kuitenkin vaikea saavuttaa muilla keinoilla kuin elämällä kohdemaan arkea paikallisessa oppilaitoksessa tai yrityksessä. Yhteistyö lähialueiden kanssa, kannustus pintaa pitkin matkustamiseen, suorat lennot, lentojen mahdollinen kompensaatio sekä pitkät vaihtojaksot ovat ilmastoystävällisempiä ratkaisuja.
Edellytykset Luksian kansainväliselle toiminnalle
Kannustava ja osaava henkilöstö
- Verkostoituminen
- Osaamisen jakaminen
Innostava ja monipuolinen viestintä
- Kokemukset esiin
- Opettajat ja opiskelijat keskiöön
Panostus toiminnan kehittämiseen
- Riittävä rahoitus
- Suunnitelmallisuus
- Vastuun jakaminen
Miten opiskelija voi osallistua kansainväliseen toimintaan?
- Hakea kansainväliselle vaihtojaksolle ulkomaille, yleensä oppimista paikallisella työpaikalla
- Toimia ulkomaisten vaihto-opiskelijoiden kv-tutorina
- Osallistua opintoalan kansainvälisiin hankkeisiin
- Ideoida tapahtumia, vastaanottaa kansainvälisiä vieraita tai avustaa kv-teemapäivien järjestämisessä
Tarkempaa tietoa opiskelijan oppaan Kansainvälisyys-osiossa.
Usein kysytyt kysymykset Luksian kansainvälisestä toiminnasta (pdf)
Laadukasta kansainvälisyyttä
Luksialle on myönnetty laadukkaan opiskelija- ja henkilöstövaihdon perusteella ammatillisen koulutuksen Erasmus+ akkreditointi 1.3.2021 alkaen, jatkona edelliselle akkreditoinnille, joka päättyi vuoden 2020 lopussa. Akkreditoinnin ansiosta Luksia voi hakea Erasmus+ liikkuvuusrahoitusta kevennetyllä hakumenettelyllä Erasmus+ ohjelmakaudella 2021-2027. Akkreditointi mahdollistaa näin pitkäjänteisemmän ja laatuvarmistetun kansainvälisen yhteistyön.
Lisätietoa Luksian Erasmus+ hankkeista