Käytämme evästeitä (cookies) käyttäjäkokemuksen parantamiseksi ja käyttötilastojen keräämiseksi.
Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja

x

Kokit Espanjassa 28.9.-29.10.2018

Työpaikka, työtehtävät ja perehdytys

Työpaikkamme oli Pontevedrassa, Galiciassa aivan hiljaisella kadulla. Työtehtävänä oli tehdä aivan kaikkea mitä meille opetettiin. Työkokemuksesta jäi matkaan paljon uutta tietoa ja erilaisia näkemyksiä ruuan laitosta ja mausta. Tehtävät joita teimme päivästä toiseen olivat siivoaminen, auttaminen, päivällisen valmistus, illallisen valmistus, hää valmisteluja,  annoksien valmistelu ( tuli muutamia kertoja oltu lasi keittiössä jossa asiakkaitten silmien edessä tehtiin annos valmiiksi tarjottavaksi). Perehtyminen tapahtui samalla kun työtä tehtiin. Työporukka oli aivan timanttia. Aina olivat ohjaamassa ja auttamassa niin veitsien käsittelyssä, kun ruuan laitossa. Sain paljon uutta oppia mitä esimerkiksi aiemmin en tiennyt.

Työpaikan tiedot:

Casa Solla ravintola: http://www.nove.biz/pepe-solla/es

Avda. Sineiro, 7. 36005 San Salvador de Poio - Pontevedra

Työpaikkaan ja kohdemaan kulttuuriin sopeutuminen

Yllättävä oli ehkä että Espanjassa ei monikaan ihminen puhuu englantia. Työpaikallamme oli onneksi ihmisiä ketä puhuivat englanti suht sujuvasti, että kommunikointi onnistui, muutaman ihmisen kanssa oli käytössä google translate joka oli koko matkan aikana meidän hyvä ystävä. Työn aikana kehittyi meille “oma kieli” eli loppupelissä me kommunikoitiin englanti/suomi/espanja sekoituksella. Joskus oli hetkiä kun ei  ymmärtänyt mitä toinen tahtoo sanoo ja silloin  ei ollut myöskään googlesta apua.

Suomen ja Espanjan eroja jotka havaitsin olivat ehkä se että viikossa on 1 vapaa päivä ja loput päivät tehdään vuorot peräkanaa eli siinnä välissä on siesta , eli  työpäivämme olivat   Maanantai vapaata, Tiistai 10.00-17.30/ 20.30-00.00, Keskiviikko 10.30-17.30/20.30-00.00, Torstai 10.30-17.30, Perjantai 10.30-17.30/20.30-00.00 , Lauantai 10.30-17.30/20.30-00.00 ,Sunnuntai 10.30-17.30.  Työpäivämme ei kuitenkaan pitänyt paikkaansa, koska esimerkiksi ensimmäinen viikko me päästin kotiin vastaa 02.00 tai jopa myöhemmin päivämme riippui täysin siitä kuinka paljon oli asiakaita. Joskus oli vain 2 ja joskus 25. 

Erot jotka havaitsin suomalaisten ja espanjalaisten välissä oli ehkä se että suomalaiset eivät ehkä ole niin iloisia työstään mitä he tekevät, espanjalainen taas hehkuttaa oma työtä ja ylpeydellä kertoo työstä. Tämä on ainoastaan havainto jotka tein työpaikalla jossa olin. Suurimman osaan työntekijöitten ihoa koristeli erilaiset tatuoinnit kuten jalapeno, veitset, kala yms ja ruuan laitosta ja annoksista sai kuulla vapaa-ajalla myös puheen aiheena olivat Michelin tähden ravintolat. Ravintola, jossa olimme töissä omistaa yhden Michelin-tähden ja ovat tavoittelemassa toista.

Käytännön järjestelyt asunnon ja työmatkan suhteen

Asunto jossa asuimme oli ilmainen ja  ei ollut kauniimmasta päästä. Mutta ikkunasta ulos kun katsoi oli aivan ihana.  

Ensimmäinen päivä oli kunnon shokki kun jäimme asuntoon. Oli pakottava tarve päästä heti kauppaan ostamaan siivousvälineitä, koska asunnossa oli kosteusvaurioita ja sen seurauksena myös hometta. Siivouksen jälkeen pystyimme jotenkuten olemaan.  Nukuttu yön yli oli meillä kuitenkin ajatus että pakko päästä asunnosta pois. Kävimme pitkään keskustelua siitä että onko meillä todellakin varaa laittaa 1500-2000€ hotellihuoneeseen. Tulimme tulokseen että jäämme asuntoon ja kestämme. Viikon kuluttua huomasimme ettei asia ole niin pahaa koska käytännössä me emme ole ollenkaan asunnolla. 

Meillä oli asunnossa 4 huonetta, olohuone, siivouskomero, “ pesutupa” keittiö ja iso parveke. Löytyy pesukone, astiapesukone, uuni, liesi,  silitysrauta ja lauta, tv, wc/suihku x2 , jääkaappi, ei ollut wifiä joka meille luvattiin.  

Vapaa-aika

Vapaa-aika oli täynnä tekemistä koko ajan. Kävimme työporukan kanssa lähes joka päivä jossakin esim. rannalla ja baarissa ja syömässä . Työporukasta tuli ainakin minulle muutama ihminen todella todella tärkeäksi ja ollaan edelleen yhteydessä.

Muuttuiko kuvasi kohdemaasta? Miten? Mikä yllätti?

Minulla ei varsinaisesti ollut odotuksia koska tiesin että jos odotan liikoja joudun pettymään.Hyvä niin etten kuvittelu itselleen mitään luksuselämää ja helppoa työtä, koska sitä se todellakaan ei ollut. Ehkä pikkusen petyin kun ei ollut lämmintä ja ranta ei ollut lähella

Mitä opin kokemuksen kautta

Kokemuksen kautta oppisin että kaikki eivät tee 8h työpäiviä ja työ ei todellakaan ole sitä minkälaisen kuvan minä olen saanut.

Ulkomaanjakson tuomat valmiudet

Minä sain tästä opiskelujaksosta aivan uuden näkökulman mun tulevaisuuteen ja muuten työhön, koska olin vaihtamassa alaa. Tämän jälkeen ajattelen toisin, koska työpaikalla arvostettiin osaamista ja kannustettiin jatkamaan ja kokeilemaan. Tämän myötä ajatus maailma muuttui vaikka onki kotona kaksi pientä lasta, 3-vuotias ja 5- vuotias, haluan silti jatkaa työtäni kokkina ja tavoitella Fine Dine ravintolakokiksi ja pyrkii tasolle kuten esim Gordon Ramsay tai Tomi Björk.

Suosittelisinko muille opiskelijoille tähän kohdemaahan ja/tai työssäoppimispaikkaan lähtemistä? Mitä tulisi pitää mielessä ennen lähtöä ja miten valmentautua?

Suosittelen, mutta ei kannatta asuinalueesta odottaa liikoja. Työtahti on aivan järjettömän luja ja pitää olla liikkeessä koko ajan. Asenne pitää olla kohdillaan ja ottaa vastaa oppia mitä sinulle tarjotaan vaikka omassa maassa tai koulutuksessa on opittu tekemään toisin. Kyseistä työpaikka en suosittele ihmiselle, joka on herkkä. Työ vaati kovaa pinnaa ja kykyä ottaa vastaa negatiivista palautetta ja joskus jopa huutoa .

Kerro vapaasti kokemuksestasi tai mieltä painavista asioista.

Kokemus oli aivan loistava. Tykkään ja haluan mennä takaisin. Olen luvannut vierailla Casa Sollassa ja näin aion myös tehdä. Ehkä eniten mieltä jäi painamaan se että tiedon välitys Espanjan ja Suomen välillä ei ehkä pelittänyt kunnolla koska esim meillä ei ollut tietoa millaisessa asunnossa tulemme asumaan jne. Ehkä tämä puoli olisi voinnut hoituu paremmin ja se ehkä jäi eniten painaaman mieltä.