
Ammatillinen perustutkinto
Entistä enemmän yksilöllisiä valintoja
Opiskelu on joustavaa. Oma osaamisesi ratkaisee, miten paljon opiskelet ja miten voit opiskella joustavasti omaan tahtiisi. Aikaisempi osaamisesi tunnustetaan osaksi tutkintoa, jolloin opintoaika lyhenee. Voit tutkinnon sisällä tehdä entistä enemmän yksilöllisiä valintoja. Lisäksi voit valita tutkintoosi osia muista ammatillisista tutkinnoista, lukio-opinnoista tai ammattikorkeakouluopinnoista.
- Sinulle laaditaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS). Tämä tarkoittaa, että sinulle laaditaan omia tarpeitasi vastaava opinto- ja tutkintopolku. Suunnitelmaan voi myös sisältyä henkilökohtaista ohjausta ja tukea.
- Suoritat koko tutkinnon, jos tulet suoraan peruskoulusta, valmentavasta koulutuksesta tai olet ilman tutkintoa. Muutoin osaamista kartutetaan yhä enemmän tutkinnon osilla, ja erityisesti sillä, mistä sinulla ei vielä ole osaamista.
- Opiskeluympäristöt vaihtelevat, eli voit opiskella työpaikoilla, oppilaitoksessa ja virtuaalisissa ympäristöissä. Opit ammatin työpaikoilla koulutussopimuksen tai oppisopimuksen avulla tai yhdistelemällä näitä joustavasti.
- Suoritat tutkinnon näytöillä, jolloin osoitat ammattitaitoasi käytännön työtehtävissä pääosin työpaikoilla.
Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS)
Opiskelun alussa sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jonka avulla tunnistetaan aiempi osaamisesi ja suunnitellaan tarvittavan osaamisen hankkiminen suoritettavana olevaa tutkintoa varten. HOKS sisältää myös tiedot mahdollisesta ohjaus- ja tukitoimista. HOKSiin merkitään muun muassa:
- suoritettava tutkinto ja tutkinnon osat
- aiempi osaamisesi, joka liittyy suoritettavaan tutkintoon
- mitä erityistä tukea mahdollisesti tarvitset
- mitä opiskeluvalmiuksia tukevia opintoja mahdollisesti tarvitset
- milloin tutkintoon liittyvät näytöt suoritetaan sekä niiden sisällöt, missä näytöt suoritetaan sekä kuka on järjestäjänä.
Mistä opinnot koostuvat?
Tutkinnon laajuus lasketaan osaamispisteissä. Ammatilliseen perustutkintoon (180 osaamispistettä, osp) kuuluu ammatillisia tutkinnon osia (145 osp), joista suoritettavana on vähintään yksi pakollinen ammatillinen tutkinnon osa ja vähintään yksi valinnainen ammatillinen tutkinnon osa. Lisäksi tutkintoon sisältyy yhteisiä tutkinnon osia (35 osp).
Yhteiset tutkinnon osat ovat:
- viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
-
matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
-
yhteiskunta- ja työelämäosaaminen.
Työpaikalla järjestettävä koulutus
Tutkintoon sisältyy myös työpaikalla järjestettävää koulutusta. Koulutus voidaan järjestää koulutussopimuksena tai oppisopimuksena oppilaitoksen, opiskelijan ja työpaikan välisellä sopimuksella. Työpaikalla tapahtuva koulutus on yksilöllisesti suunniteltua ja ohjattua toimintaa.
Oppisopimus perustuu määräaikaiseen työ- tai virkasuhteeseen, joten oppisopimusopiskelijana olet samalla työllinen. Oppisopimuksella voit hankkia kaiken tutkinnon suorittamiseen tarvittavan osaamisen, eli oppisopimus voidaan sopia kerralla koko tutkintoon. Oppisopimus voi koskea myös vain yhtä tutkinnon osaa.
Koulutussopimuksella opiskellessasi et ole työsuhteessa eli olet opiskelija etkä saa palkkaa. Koulutussopimuksesta sovitaan aina tutkinnon osa kerrallaan.
Koulutussopimuksen ja oppisopimuksen voi myös yhdistää joustavasti opintojen aikana.
Miten tutkinto suoritetaan? - Näytöt
Suoritat ammatillisen tutkinnon näytöillä osoittamalla ammattitaitoasi käytännön työtehtävissä pääosin työpaikoilla. Näytöissä arvioidaan, miten hyvin olet saavuttanut tutkinnon vaatiman ammattitaidon. Osaamisen arvioivat opettaja ja työelämän edustaja yhdessä.
Jos sinulla jo entuudestaan on johonkin ammattiin riittävä osaaminen, osaamisesi kartoitetaan henkilökohtaistamisvaiheessa.
Jatko-opintokelpoisuus
Perustutkinnon suorittaminen antaa ammattiosaamisen lisäksi jatko-opintokelpoisuuden ammatti-, taide- ja tiedekorkeakouluihin.
Opintojen rahoitus
Linkki rahoituksesta kertovalle sivulle