
Opiskelu aikuisena
Monimuotokoulutus sopii jo työkokemusta hankkineille. Se on joustava ja käytännönläheinen tutkinnon suorittamistapa. Saavutetut tiedot, taidot ja ammattitaito voidaan osoittaa suoraan näytöissä, ilman lähiopetusta. Tutkinnot koostuvat pakollisista ja valinnaisista osista, joiden perustana ovat työelämän tehtäväkokonaisuudet. Osien määrä vaihtelee tutkinnoittain.
Tutkinnot
- perustutkinto: henkilölle, jolla on vain vähän tai ei ollenkaan kokemusta ko. alasta. Perustutkinto antaa laaja-alaiset perusvalmiudet alan työtehtäviin. Laajuus on 180 osaamispistettä.
- ammattitutkinto: henkilölle, joka on hankkinut alan peruskoulutuksen ja alan työkokemusta tai hankkinut vastaavan osaamisen työelämässä. Tutkinnossa osoitetaan alan ammattityöntekijältä edellytettävät tiedot ja taidot. Laajuus voi olla 120, 150 tai 180 osaamispistettä.
- erikoisammattitutkinto: henkilölle, joka on alan peruskoulutuksen jälkeen kehittänyt ammattitaitoaan ja hankkinut vankan työkokemuksen alalta. Tutkinnossa osoitetaan alan vaativimpien työtehtävien hallintaa sekä esimiestaitoja. Laajuus voi olla 160, 180 tai 210 osaamispistettä.
Henkilökohtaistaminen ja osaamisen tunnustaminen
Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma tukee asiakaslähtöistä suunnittelua ja toteuttamista. Lähtökohtana on, että kaikki aiemmin hankittu osaaminen tunnistetaan ja tunnustetaan, eikä kerran opittua tarvitse opiskella uudelleen. Jos tutkinnon suorittajan osaaminen on tutkinnon perusteissa kirjattujen ammattitaitovaatimusten määrittelemällä tasolla, voidaan osia tutkinnosta tunnustaa suoraan. Osaamisen tunnustaminen tehdään todistusten pohjalta tai näytöissä.
Jatko-opintokelpoisuus
Ammatillinen tutkinto antaa kelpoisuuden korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin ja yleisen kelpoisuuden ammattikorkeakouluopintoihin.
Näytöt
Näyttöihin voi osallistua, kun tarvittava osaamisen taso on arvioitu riittäväksi yhdessä tutkinnon järjestäjän kanssa. Näytöt järjestetään pääosin työpaikoilla aidoissa työtilanteissa.
Opintojen rahoitus
Opiskelumaksua ei peritä perustutkinnon suorittajilta eikä oppisopimusopiskelijoilta. Myös työvoimakoulutukseen osallistuminen on maksutonta.
Päätoimisiin opintoihin on mahdollista saada taloudellista tukea. Eri tukimuotoja on tarjolla niin työssä oleville, työttömille, maahanmuuttajille kuin erityistä tukea tarvitseville. Opintojen rahoitus ja oikeus tukiin on hyvä selvittää ennen opiskelupaikan vastaanottamista. Lisätietoa saat esimerkiksi Kelan sivuilta.
Tutustu alkaviin koulutuksiimme
Luksian koulutuksiin hakeudutaan joko Opintopolku.fi tai Koulutuskalenterin kautta.
- Jos olet hakeutumassa perustutkintoon, ammattitutkintoon tai erikoisammattitutkintoon:
Klikkaa itsesi Opintopolkuun - Jos olet kiinnostunut Luksian lyhytkoulutuksista tai muista alkavista koulutuksista:
Mene Koulutuskalenteriin
Jos vielä pohdit, että mihin koulutukseen haet, niin tutustu eri vaihtoehtoihin:
Tervetuloa opiskelemaan meille Luksiaan!
Haluatko saada ajantasaista tietoa meistä?
Ammattiosaamista ei voi korvata