Opinnollistamisen kautta matkailuvirkailijaksi Julia Laukkanen
Luksian ja Länsi-Uudenmaan työpajojen yhteistyö opinnollistamisessa näkyy hienosti Uudenmaanliiton tuottamassa videossa. Katso Julian tarina. Video löytyy myös Opintopolku.fi sivustolta: Opinnollistaminen: Oman osaamisen tunnistamisella kohti työelämää
Videossa Julia työskentelee työpajalla, jossa hankittu osaaminen tunnistetaan ja dokumentoidaan ja voidaan myöhemmin käyttää hyväksi opinnoissa.
Se mitä videossa ei näy, on tämän hetkinen tilanne. Julia aloitti matkailuvirkailijan opinnot Luksiassa syksyllä 2016. Opettaja Iina Sillanpää henkilökohtaisti Julian ja työpaja Tuumassa hankittu osaaminen virallistettiin ammattiosaamisen näytöllä. Tämän ansioista Julia siirtyi opiskelemaan toisen vuoden opiskelijoiden kanssa. Opinnollistaminen työpajalla on tehokas keino saada paja-aika hyödynnettyä tehokkaasti ja lyhennettyä opintoaikaa.
Opinnollistaminen
Opinnollistaminen ja osaamisen tunnistaminen on työpajan tai järjestön omaa toimintaa, josta vastaa ko. ohjaaja. Länsi-Uudellamaalla on mukana 12 työpajaa ja järjestöä. Opinnollistaminen kehittää työpajan ja järjestön työtoimintaa työelämän vaatimusten mukaiseksi, kun työtehtäviä avataan tutkinnon osittain.
Osaamisen tunnistaminen pajalla ei ole tutkintotavoitteista arviointia, vaan hankitun tai olemassa olevan osaamisen tunnistamista ja vertaamista tutkinnon perusteisiin. Asiakas voi myös asettaa itselleen oppimistavoitteita, jotka lisäävät pajatyöskentelyn mielekkyyttä ja motivaatioita. Kun asiakkaan osaaminen on riittävää ja hän on saanut siitä osaamistodistuksen, voidaan hänet ohjata sujuvasti siirtymään oppilaitokseen.
Oppilaitoksessa osaaminen tunnistetaan ja tunnustetaan henkilökohtaistamisen käytäntöjen mukaisesti. Luksiassa on aloittanut aikuisia ja nuoria joilla on osaamistodistus. Heidät on ohjattu suoraan joko tutkintolaisuuteen tai opintoaika on lyhentynyt huomattavasti, kun pajalla hankittu osaaminen on virallistettu ammattiosaamisen näytöllä.
Monia mahdollisuuksia osaamisen tunnistamiselle ja asiakkaan oppimiselle
Luksiasta on ollut useita opettajia pajoilla avaamassa työympäristöä tutkinnon perusteiden mukaisesti. Ohjaajien ja opettajien yhteistyö rakentaa tukevampia opintopolkuja sekä auttaa ymmärtämään monia mahdollisuuksia asiakkaan oppimiselle. Yhteistyö lisää arvostusta osapuolien välillä sekä tietämystä ammatillisen koulutuksen sisällöstä ja pajojen työtoiminnasta.
Lisätietoja ESR-projekti VASTUUTA 2020