
Laboratorioala - positiivinen yllättäjä
Linda Saarinen ja Johanna Velin opiskelevat toista vuotta laboratorioalaa Luksiassa. Linda Saarinen 17 v. on tullut opiskelemaan alaa suoraan peruskoulusta peruskoulusta (Lohjalta). Johannan tie Luksiaan on kulkenut Karkkilan lukion kautta.
- Piti päästä katsomaan minkälainen ala tämä oikeasti on, kertoo Linda ja jatkaa: - Minua kiinnosti kemia ja sen mukana laboratorioala. Kävin täällä tutustumassa avoimien ovien päivänä ja se vahvisti alan valinnan. Lisäksi Luksia on lähellä kotia. Johanna suoritti lukiossa kaikki kemian ja biologian kurssit. Johannan mukaan kiinnostus laboratorioalaan sai alkunsa biologian geenitekniikan kurssilla, jolla saatiin pieni pintaraapaisu ja käsitys laboratorioalan yhdestä osa-alueesta.
Opintojen aikana alan töissä
- Ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen sain heti kesätöitä Novalab Oy:sta Karkkilasta, kotipaikkakunnalta. Jatkoin töitä työssäoppimisjaksolla ja nyt ne jatkuvat edelleen, kertoo Johanna tyytyväisenä. - Teen muutaman päivän viikossa töitä koulun ohessa ja kesätöitä on jo tiedossa samassa paikassa. Voisin nähdä itseni siellä töissä jatkossakin, sillä Novalab on kiva työpaikka. Minun opiskeluani ja työntekoanikin helpottaa se, että muutamia kursseja on hyväksi luettu työkokemuksen takia sekä lukion takia yto-opinnot (yhteiset tutkinnon osat). Valmistun varmaan ennen kuin muut samaan aikaan aloittaneet.
Linda on saanut kesätyöpaikan, niin ikään oman alansa yrityksestä (Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö, Lohjalla). Lindan mielestä mukavaa on vielä, että kesätyö alan yrityksessä edistää hänen opintojaan.
Mitä ala vaatii?
Johannan mielestä ala vaatii oma-aloitteisuutta, päättäväisyyttä ja kärsivällisyyttä – ei hermostu heti jos ei onnistu. Lisäksi työelämässä pitää olla tehokas ja pystyä tekemään johdonmukaisesti monta asiaa yhtaikaa.
Mitä alalla opiskellaan?
- Opiskelemme kemiaa eri muodoissa: fysikaalista kemiaa, synteesikemiaa, peruskemiaa, fysiikkaa (ei niin paljoa), biologiaa (bakteereista), matematiikkaa, laboratorioalan sanastoa eri kielillä, Excel on tietokoneohjelmista tärkein, kertovat Linda ja Johanna. - Peruskemia on samanlaista kuin peruskoulussa ja lukiossakin, mutta muut kemiat ovat erilaisia. Niissä pureudutaan syvemmälle käytännön avulla eli saamme kokeilla itse, miten eri aineet tai vaikkapa bakteerit käyttäytyvät.
Työssäoppimispaikoissa olemme saaneet hyvää käytännön opastusta ammattilaisilta. – Siinä näkee mitä se työ oikeesti on, Johanna miettii.
Missä olet kolmen vuoden kuluttua?
Kolmen vuoden kuluttua Linda toivoo olevansa omalla alalla töissä mielellään Lohjalla. Johanna pohtii töiden ja jatko-opintojen välillä. – Täyttä varmuutta ei vielä ole.
Koulutuksesta
Linda mielestä parasta on se, kun on itse päässyt kokeilemaan laboratoriotöitä. Teoria ei ole aina ollut niin hauskaa. Mutta täytyy tietää taustat; mitä pitää tehdä ja miksi, ja miten voi käydä. Teoriassa käydään läpi kaikki aiheeseen liittyvät laskelmat – ja sitten kokeillaan.
Johanna kuvailee itseään käytännönläheiseksi ihmiseksi ja hänkin pitää ”labrakokeista” ja siitä, että saa itse nähdä, mitä saa aikaan.
Opinnoissa töitä tuottavat eniten teoriaopinnot ja toisaalta moninaisia työvaiheita vaativat työt, joissa vaaditaan kokonaisuuden ymmärrystä ja pitkäjänteisyyttä.
Mikä Luksiassa ja alalla on parasta?
Linda ja Johanna ovat yhtä mieltä siitä mikä Luksiassa on parasta: ruoka J. Molemmat ovat tyytyväisiä henkilökohtaiseen ohjaukseen ja apuun, jota opinnoissaan ovat saaneet. - Yleisesti ottaen Luksiassa on hyvä ilmapiiri sekä mukavia, kannustavia ja päteviä opettajia. He pitävät huolen siitä, että kaikki työt tulevat tehdyksi ja me valmistumme ajallaan.
Kannattaa kokeilla
- Jos yhtään ala kiinnostaa niin kannattaa tulla kokeilemaan, kehottaa Johanna. - Olen itse positiivisesti yllättynyt. Ala sopii tarkkuutta ja vaativista töistä kiinnostuneille. Ja jos vielä luonnontieteet kiinnostavat, niin Luksiaan vaan.