Seppo Meri - yrittäjä, työnantaja, koulutuksen kehittäjä
Luksiassa koneistusta opiskelevilla on mahdollisuus päästä työssä oppimaan asiantuntevaan työympäristöön. Vaativien, keskiraskaiden ja raskaiden kappaleiden koneistamiseen erikoistunut yritys MeriMet on tehnyt yhteistyötä Luksian kanssa pitkään ja mahdollistanut lukuisille opiskelijoille mahdollisuuden työssä oppimiseen koneistamisen ammattilaisten kanssa.
Karkkilalainen MeriMet on konepajateollisuuden sopimusvalmistaja, jonka asiakkaita ovat isot, valtakunnalliset konepaja-alan yritykset, sekä valimot. Vuonna 1983 perustettu MeriMet valmistaa asiakkailleen valmiiksi kokoon pantavia kappaleita.
MeriMetin pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Seppo Meri ei muista tarkalleen, kuinka pitkään yhteistyö Luksian kanssa on jatkunut, mutta muistelee sen alkaneen jo 90-luvulla. Silloin työharjoitteluun otettiin myös levyseppähitsaajia, mutta yrityksen ja alan koneellistuttua, työssä oppijat ovat nykyisin pääasiassa koneistamisen opiskelijoita.
”Harjoittelijat tekevät koneistustyötä omien taitojensa puitteissa. Aluksi opetellaan koneistusalan ammattiosaajan apurina ja vastuuta saa oman osaamisen perusteella. Meillä ammattilainen opettaa esimerkiksi kappaleiden mittausta, kompensointia ja terähuoltoa”, Meri toteaa.
Yritys ottaa työssä oppimaan pääsääntöisesti yhden opiskelijan kerrallaan. Harjoittelujakson pituus määräytyy opiskelujen vaiheen mukaan.
Opiskelijoihin MeriMetissä ollaan oltu tyytyväisiä. Harjoittelijoiden taso on ollut Meren mukaan pääasiassa vähintäänkin kohtuullista. Yritykseen pääsee työssä oppimaan ottamalla yhteyttä ja kysymällä.
Työ on tarkkaa ja hyvää perusosaamista. NC-koneistaminen, eli koneiden numeerisen ohjaus tulee osata. Yritys valmistaa vaativia kappaleita, joiden pelkät aihiotkin ovat arvokkaita. Kappaleen arvo on korkeimmillaan viimeisen, Meren mukaan hankalimman työvaiheen aikana. Aihion tärveleminen tässä vaiheessa voi maksaa yritykselle runsaasti.
”Yleensä meille ei ole päätynyt ensimmäisen vuoden opiskelijoita. Työnkuva on sellainen, että se vaatii jo pidemmälle kehittynyttä osaamista ja ymmärrystä koneistuksesta”, Meri kertoo.
Työssä oppimisesta tekee Meren mukaan ajoittain hankalaa Luksian ja MeriMetin erilaiset koneet, jotka perustuvat eri koneohjelmiin. Perusajatus koneistamisessa on kuitenkin Meren mukaan sama, ohjelmasta riippumatta.
Koulun tehtävä onkin Meren mielestä antaa koneistuksen perusopetus. Hän toteaa alan olevan niin vaativa, että harva oppii sitä kahdessa tai kolmessa vuodessa. Todellinen osaaminen kehittyy työelämässä.
Harjoittelijoita on päässyt yritykseen töihin, osoitettuaan osaamisensa työssä oppimisen aikana. Meri mainitsee tämän hetkisen Luksian harjoittelijan, joka on poikkeuksellisen taitava opiskelija. ”Hän työskentelee tällä hetkellä meidän vaativimman koneen parissa ja on päässyt tekemään jopa asetuksia itse. Hänen kanssaan on sovittu jo opiskelujen jälkeisistä töistä meillä. ”