Käytämme evästeitä (cookies) käyttäjäkokemuksen parantamiseksi ja käyttötilastojen keräämiseksi.
Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja

x

Leipuri-kondiittori

  • Lohja

Osaamisalat

Leipomoalan osaamisala

Elintarvikealan perustutkinnon suorittanut osaa

valmistaa ruoka- ja kahvileipiä, leipomoeineksiä ja konditoriatuotteita sekä käsityövaltaisessa että automatisoidussa tuotannossa. Hän osaa valmistaa erilaisia makeita leivonnaisia, täytekakkuja, kääretorttuja ja pikkuleipiä ja osaa toimia erilaisissa leipomo-konditoria -alan työympäristöissä turvallisesti ja hygieenisesti.

Sisältö

Pakolliset tutkinnon osat

  • Elintarviketuotannossa toimiminen, 30 osp
  • Elintarvikeprosessien ohjaus ja käynnissäpito, 30 osp
  • elintarvikkeiden valmistus, 45 osp

Valinnaiset tutkinnon osat- valitaan yhteensä 30 osp, toteutetaan pääasiassa työssäoppimalla

  • Elintarvikkeiden myymälätoiminnot, 15 osp
  • Erikoistuotteiden valmistus pientuotannossa, 15 osp
  • Pakkaustoiminnot, 15 osp
  • Varastointi- ja lähettämötoiminnot, 15 osp
  • Elintarvikkeiden valmistajana kansainvälisessä ympäristössä, 15 osp
  • Yrittäjyys elintarvikealalla, 1 osp
  • Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp

Opintojen aikana tulevat tutuksi erilaiset raaka-aineet joista opitaan valmistamaan pullaa, leipää, patonkia, pasteijoita, lihapiirakoita, makeita piirakoita, pikkuleipiä ja kahvikakkuja, leivoksia, kakkuja ja kääretorttuja sekä muita konditoriatuotteita. Valinnaisten opintojen kautta tulevat tutuksi myös erilaiset koristeet, konvehdit ja karamellitkin.

Kahvila- ja asiakaspalvelutyötä harjoitellaan koulun omassa kahvilassa ja opetusravintolassa sekä työssäoppimispaikassa. Opinnoissa on mahdollista keskittyä leipomo-ja konditoria-alan yrittäjyyteen ja työssäoppimisen voi suorittaa myös ulkomailla.

Työtehtävät

Leipuri-kondiittori toimii pienissä tai keskisuurissa leipomoissa tai teollisuusleipomoissa, paistopisteissä, kahvila-konditorioissa, markettien jauholeipomoissa ja leipäosastoilla sekä suurtalouksissa ja pitopalveluyrityksissä. Ravintoloissa leipuri-kondiittori voi valmistaa leivät ja jälkiruuat, sekä suklaatyöt ja koristeet.

Tehtävänimikkeitä voivat olla leipuri, linjaleipuri, kondiittori, leipomotyöntekijä, taikinantekijä, ylöslyöjä, paistaja, ja tuotesuunnittelija. Myös esimerkiksi myynnin, markkinoinnin ja hallinnon työtehtävissä työskentelee leipuri-kondiittoreita. Ala työllistää myös logistiikan tehtävissä varastoinnissa ja kuljetuksissa.

Soveltuvuus

Leipuri- kondiittorin työ on lähes kokonaan käsityötä. Häneltä edellytetään kädentaitoja, tarkkuutta, hyvää muoto- ja väritajua sekä sommittelu- ja koristelutaitoa. Lisäksi työ edellyttää siisteyttä, täsmällisyyttä ja ahkeruutta. Alalle tyypillistä on erilaiset työajat, mm. työpäivä voi alkaa jo klo 4 aamulla.  Työ on usein fyysisesti vaativaa seisomatyötä joten hyvä fyysinen kunto on eduksi alalla työskentelylle. Astma tai atooppinen iho saattavat vaikeuttaa alalla työskentelyä.