Käytämme evästeitä (cookies) käyttäjäkokemuksen parantamiseksi ja käyttötilastojen keräämiseksi.
Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja

x

Leipuri-kondiittori

  • Lohja

Osaamisalat

Leipomoalan osaamisala

Elintarvikealan perustutkinnon suorittanut osaa

Valmistaa monipuolisesti eri työmenetelmiä hyödyntäen ruokaleipätuotteita, kahvileipiä, wiener-tuotteita, pikkuleipiä, sesonkituotteita, ja konditoriatuotteita. Leipuri-kondiittori osaa käsitellä ja säilyttää erilaisia raaka-aineita, toimia erilaisissa työympäristöissä turvallisesti ja hygieenisesti, sekä käyttää monipuolisesti työvälineitä sekä työssä käytettäviä laitteita.

Leipuri-kondiittorin opinnot kuuluvat elintarvikealan perustutkintoon, joten opinnoissa tutustutaan alkuvaiheessa elintarvikkeiden valmistamiseen ja tuotantoon, raaka-aineisiin, sekä opiskellaan elintarvikehygieniaa sekä puhtaanapitoa.

Leipuri-kondiittorin opinnot ovat hyvin käytännönläheisiä, opetus tapahtuu oppilaitoksemme leipomossa sekä työpaikoilla. Teoriaa opiskellaan työn ohella lähiopetuksessa ja verkossa. Työpaikoilla oppimisen jaksoilla solmitaan kontakteja työelämään, useat meiltä valmistuneet ovat löytäneet valmistuttuaan työpaikan näiden oppilaitoksessa luotujen verkostojen kautta.

Tuemme opiskelijoita yksilöllisesti ja mahdollistamme henkilökohtaiset opintopolut.

Sisältö

 

 Pakolliset tutkinnon osat:

  • Elintarviketuotannossa toimiminen, 35 osp
  • Leipomoalan prosessien ohjaus ja käynnissäpito, 20 osp
  • Ruokaleipätuotteiden valmistus, 20 osp
  • Kahvileipätuotteiden valmistus, 20 osp
  • Konditoriatuotteiden valmistus, 20 osp

 

Valinnaiset tutkinnon osat tukevat ammatillista suuntautumista ja ne toteutetaan pääasiassa alan työpaikoilla:

  • Leipomoeinesten valmistus, 15 osp
  • Elintarvikkeiden valmistajana kansainvälisessä ympäristössä, 15 osp
  • Leipomoalan erikoistuotteiden valmistus, 15 osp
  • Leipomotuotteiden pakkaustoiminnot, 15 osp
  • Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp
  • Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen, 5 osp
  • Yrityksessä toimiminen, 15 osp
  • Huippuosaajana toimiminen, 15 osp

Opinnoissa on mahdollista keskittyä leipomo-ja konditoria-alan yrittäjyyteen ja työpaikalla oppimisen voi suorittaa myös ulkomailla.

Lisäksi kaikkiin perustutkintoihin kuuluu yhteisiä tutkinnon osia 35 osp verran. Näillä opinnoilla varmistetaan opiskelijan jatko-opintokelpoisuus ammattikorkeakouluihin ja yliopistoon. YTO-opintoja on mahdollista tehdä lähiopetuksessa tai verkko-opintoina.

Työtehtävät

Leipuri-kondiittori toimii pienissä tai keskisuurissa leipomoissa tai teollisuusleipomoissa, paistopisteissä, kahvila-konditorioissa, markettien myymäläleipomoissa ja leipäosastoilla, sekä sellaisissa suurtalouksissa ja pitopalveluyrityksissä, joissa leivonta kuuluu yrityksen liikeideaan.  Ravintoloissa leipuri-kondiittori voi valmistaa leivät ja jälkiruuat, sekä suklaatyöt ja koristeet.

Tehtävänimikkeitä voivat olla leipuri, linjaleipuri, kondiittori, leipomotyöntekijä, taikinantekijä, ylöslyöjä, paistaja, ja tuotesuunnittelija. Ala työllistää myös valmistuneita logistiikan työtehtävissä varastoinnissa ja kuljetuksissa.

Soveltuvuus

Leipuri-kondiittorilta edellytetään kädentaitoja, tarkkuutta, hyvää muoto- ja väritajua sekä sommittelu- ja koristelutaitoa. Lisäksi työ edellyttää siisteyttä, täsmällisyyttä ja ahkeruutta, tiimityötaitoja sekä sopeutumista erilaisiin työaikoihin, kuten aikaisiin aamuvuoroihin.  Hyvä fyysinen kunto on eduksi alalla työskentelylle. Alalla työskentelyä vaikeuttavia asioita ovat jauhoallergia, astma ja atooppinen iho.